Arriva

V Chrudimi od července s tarifem IREDO, čipové karty MAD je potřeba vyměnit

V městských autobusech budou platit výhodné integrované jízdenky.

Od 9. června jezdí chrudimská městská doprava podle nových jízdních řádů. Předchozí systém linek byl nahrazen šesti novými, i když linka č. 4 vyjede až po opravě mostu v Malecké ulici v druhé polovině letošního roku. Důvodem změn bylo zlepšení návazností na vlaky, které na trati Pardubice - Havlíčkův Brod začaly jezdit podle nového konceptu.

Od 1. července dojde k propojení chrudimských autobusů se systémem IREDO a možnost zaplatit za jízdenku platební kartou. Díky integraci do systému IREDO budou cestující využívat MAD, příměstské autobusy a vlaky na jednu jízdenku. Pokud cestující přijede do Chrudimi na jízdenku IREDO (jednotlivá, jednodenní i vícedenní) vlakem nebo autobusem odkudkoliv z regionu, může na stejnou jízdenku pokračovat v cestě MAD Chrudim na území města do cílové zastávky. Stejně tak obráceně, v MAD Chrudim si koupí jízdenku IREDO kamkoliv v rámci systému a jízdenka mu bude platit jak v MAD, tak i ve vlaku nebo v jiném autobusu. Jízdenka IREDO zároveň umožní libovolně přestupovat v rámci MAD Chrudim a v rámci její časové platnosti. Integrace přinese výhody také cestujícím, kteří se dnes pohybují pouze po Chrudimi. Nově totiž budou všechny jízdenky koupené od 1. 7. 2024 platit také v příměstských autobusech a vlacích na území města. Díky modernizaci odbavovacího systému v MAD Chrudim bude možné v městských autobusech platit bezkontaktní bankovní kartou.

Kvůli přechodu na tarif IREDO je potřeba, aby cestující, kteří mají čipovou kartu vydanou dopravcem ARRIVA autobusy, si ji ve dvou krocích vyměnili. Výměna čipových karet MAD Chrudim se týká i cestujících, kteří používají pouze městské linky, protože současné karty kvůli přechodu na nový odbavovací systém přestanou k 1. červenci 2024 platit.

Na e-shopu IDS IREDO nebo na kontaktním místě IDS IREDO na vlakovém nádraží požádají o vydání karty IREDO. Karta existuje ve dvou verzích – osobní s fotografií a anonymní bez fotografie, přičemž anonymní karta slouží pouze jako elektronická peněženka. Na osobní kartu IREDO je možné navíc zakoupit i vícedenní jízdenky. Karta IREDO stojí 150 Kč. Anonymní karta je vydávána na počkání, výroba osobní karty trvá 14 dní. Na kontaktním místě IDS IREDO existuje také možnost expresní výroby osobní karty, její cena je v takovém případě 300 Kč a je vyhotovena do 3 pracovních dnů.

S nově vydanou kartou IREDO je pak možné se dostavit na informační kancelář MAD Chrudim v ulici Na Ostrově 177 a požádat o zrušení čipové karty MAD Chrudim. Cestujícímu bude vyplaceno 70 korun jako dotace na pořízení karty IREDO a vrácen neprojetý zůstatek z čipové karty MAD Chrudim. Dotace je vyplácena pouze po předložení karty IREDO s platností do ledna 2030 nebo později, a to na každou kartu IREDO pouze jednou. Dotace na pořízení karty IREDO, nevyužité zůstatky na kartách ARRIVA autobusy a případně také nevyužité části kuponů MAD Chrudim jsou vypláceny v informační kanceláři MAD Chrudim do 30. 9. 2024.

Pokud potřebujete další informace, navštivte naši informační kancelář v ulici Na Ostrově 177, případně zavolejte na její telefonní linku 469 660 820. K dispozici vám je každý všední den od 7 do 11 hodin a odpoledne od 11:30 do 15:00, ve středu až do 16:00, v pátek jen do druhé odpolední.

Informace o tarifu IREDO, kartě IREDO a e-shop IREDO jsou k dispozici na jeho webu.