Arriva

Velká zastávková revoluce PID: Ve středních Čechách a v Praze jen na znamení

Od prázdnin jsou všechny zastávky na znamení!

S příchodem letních prázdnin budou od soboty 29. června 2024 všechny autobusové a trolejbusové zastávky v síti Pražské integrované dopravy jen na znamení. Pro všechny tak tedy bude platit stejné pravidlo. Když budete chtít nastoupit, stačí být viditelný na zastávce, když budete chtít v zastávce vystoupit, stisknete v autobuse jednoduše tlačítko STOP. Není to žádná převratná novinka, protože už teď je v síti PID zhruba 1 400 zastávek na znamení.

Nástup: V podstatě žádná velká změna. Stačí, když budete viditelně stát na zastávce, autobus vám zastaví. To platí i v případě, když na zastávce už stojí jiný autobus, za ním by totiž mohl být cestující čekající na jiný spoj.

Výstup: Před výstupem musíte zmáčknout tlačítko STOP nebo tlačítko pro otevření dveří. Tlačítka pro výstup cestujících s kočárkem nebo na invalidním vozíku má stejnou funkci, ale měli by ho používat pouze zmínění.

Možná se ptáte, proč budou najedou všechny zastávky na znamení? Organizátoři dopravy v Praze a ve Středočeském kraji chtějí systém zastávek zjednodušit a sjednotit tak, aby cestující nemusel řešit, kdy tlačítko zmáčknout a kdy ne. Pro zjednodušení bude třeba tlačítko zmáčknout vždy. Inspirace přišla nejen ze zahraničí, jako třeba z Londýna, Vídně, Berlína nebo Paříže, ale i se sousedního Libereckého a Ústeckého kraje, kde to tak funguje už několik let. Další vizí změny je snížení počtů hlášení v autobusech, lepší snižování případného zpoždění spojů z hustého provozu, také úspora pohonných hmot a snížení hluku a emisí z rozjezdů.

Možná vás teď napadly nějaké otázky, odpovědi na ty nejčastější si můžete přečíst na webu PID.