Arriva

MAD Chrudim: Od 9. června podle nových jízdních řádů a od prázdnin s tarifem IREDO

9. 6. 2024

Na železniční trati Pardubice - Havlíčkův Brod budou jezdit vlaky od 9. června podle nového jízdního řádu. Na nový dopravní koncept proto musíme přizpůsobit provoz linek chrudimské MAD, aby na sebe vlaky a autobusy i nadále navazovaly. A není to jediná změna, která se chystá. Od července bude v autobusech MAD Chrudim platit tarif IREDO. Cestujícím přinese toto propojení možnost využívat městské a příměstské autobusy a vlaky v Pardubickém a Královéhradeckém kraji na jednu jízdenku. To ale s sebou přináší nutnost vyměnit čipové karty. Další dobrou zprávou je také možnost platit za jízdenku v městských autobusech platební kartou stejně jako za nákup v obchodě, pípnout kartou bude možné od prvního prázdninového dne.

Jak budou jezdit autobusy od 9. června?

Linka 1 Dopravní terminál - Tovární - Topolská - Na Větrníku: spoje v pracovních dnech odjíždějí v půlhodinovém intervalu, v době dopoledního sedla jednou za hodinu v časech X:18, resp. X:48 a navazují tak na Dopravním terminálu na příjezdy vlaků, které jsou vždy v celou hodinu a 11 a 44 minutu. Spoje linky pokračují z Větrníku až do Markovic. Dobrou zprávou je, že až bude v příštím roce opraven most v Malecké ulici, část spojů této linky bude převedena na linku 4, která bude obsluhovat zastávky K Májovu, U kapličky, V Malecku a Stromovka.

Linka 2 Průmyslová zóna - Dopravní terminál - Sídliště U Stadionu - Nemocnice - Na Větrníku a zpět: v pracovních dnech v době cca 5:35 a v 14:30 obsluhují spoje při jízdě z průmyslové zóny i zastávku Na Rozhledně ve směru do Markovic a odtud pokračují na Dopravní terminál a na Větrník. Spoj v 5:35 z Rozhledny má na Dopravním terminálu návaznost na linku 1 do Poděbradovy a Tovární ulice  s odjezdem v 5:42 hod. a na vlak a autobus do Pardubic odjíždějící v 5:47 v 5:48. Ve směru z Větrníku na Dopravní terminál v ranních hodinách jsou příjezdy linky nastaveny tak, aby navazovaly na odjezdy vlaků do Pardubic.

Linka 3 Na Větrníku - Tyršovo náměstí - Nemocnice - Dopravní terminál - Na Rozhledně - Markovice: většina spojů v pracovních dnech odjíždí vždy dvě minuty po celé a dvě minuty po půl a v době dopoledního sedla po 30 minutách zajíždějí střídavě do Markovic a na zastávku Strojařů.

Linka 4 Dopravní terminál - Tovární - U kapličky - Stromovka - Na Větrníku: linka bude v provozu až po opravě mostu v Malecké ulici v druhé polovině letošního roku. Dopravní řešení je uvedeno u linky 1.

Linka 5 Markovice - Dopravní terminál - Nemocnice - Tyršovo náměstí - Na Větrníku - Dopravní terminál: okružní linka spojující drtivou většinu zastávek na území města. V pracovních dnech vyjma prázdnin jezdí v půlhodinovém intervalu s odjezdy z Dopravního terminálu vždy v X:25 a v X:55, tedy do 15 minut po příjezdech vlaků z Pardubic. V době prázdnin je linka v provozu jednou za hodinu. Po příjezdu na Dopravní terminál navazují spoje na vlaky do Pardubic. Spoje v době mezi 7:05 až 7:35 pokračují ve dnech školního vyučování z Dopravního terminálu bez nutnosti přestupovat jako linka 2 nebo 6. Cestující z oblasti Tovární a Poděbradovy ulice tak mohou cestovat z Dopravního terminálu dál na Kabábrii, na sídliště U Stadionu a k nemocnici a od 2. září pojede školní spoj v 7:35 z Dopravního terminálu až do zastávky Novoměstská.

Linka 6 Topol - Na Větrníku - Tyršovo náměstí - Sídliště U Stadionu - Obce Ležáků, v opačném směru Dopravní terminál - Sídliště U Stadionu - Nemocnice - Novoměstská: linka je v provozu pouze ve dnech školního vyučování v době mezi 7:15 a 7:55. Ve směru od Topola linka obsluhuje většinu základních škol na území města.

Kromě změn v jízdních řádech, které mají za cíl navazovat na nově upravený provoz vlaků na trati Pardubice - Havlíčkův Brod, se cestující mohou těšit ještě na dvě pozitivní změny, na propojení chrudimských autobusů se systémem IREDO a možnost za platit za jízdenku platební kartou. Dojde k tomu od 1. července. MAD Chrudim se tedy stane plnohodnotnou součástí integrovaného dopravního systému IREDO, který koordinuje provoz a tarif autobusů a vlaků v Pardubickém a Královéhradeckém kraji s místním přesahem do krajů okolních.

Co propojení do systému IREDO cestujícím přinese?

Díky integraci do systému IREDO budou cestující využívat MAD, příměstské autobusy a vlaky na jednu jízdenku. Pokud cestující přijede do Chrudimi na jízdenku IREDO (jednotlivá, jednodenní i vícedenní) vlakem nebo autobusem odkudkoliv z regionu, bude moci na stejnou jízdenku pokračovat v cestě MAD Chrudim na území města do své cílové zastávky. Stejně tak obráceně, v MAD Chrudim si koupí jízdenku IREDO kamkoliv v rámci dopravního systému a jízdenka mu bude platit jak v MAD, tak i ve vlaku nebo v jiném autobusu. Jízdenka IREDO zároveň umožní libovolně přestupovat v rámci MAD Chrudim a v rámci její časové platnosti. Integrace přinese výhody také cestujícím, kteří se dnes pohybují pouze po Chrudimi. Nově totiž budou všechny jízdenky koupené od 1. 7. 2024 platit také v příměstských autobusech a vlacích na území města. Díky modernizaci odbavovacího systému v MAD Chrudim bude možné v městských autobusech platit bezkontaktní bankovní kartou.

Co je potřeba udělat pro získání výhod jízdenek IREDO?

Cestující, kteří mají čipovou kartu vydanou dopravcem ARRIVA autobusy, si ji musí ve dvou krocích vyměnit.

Na e-shopu IDS IREDO nebo na kontaktním místě IDS IREDO na vlakovém nádraží požádat o vydání karty IREDO. Karta existuje ve dvou verzích – osobní s fotografií a anonymní bez fotografie, přičemž anonymní karta slouží pouze jako elektronická peněženka. Na osobní kartu IREDO je možné navíc zakoupit i vícedenní jízdenky. Karta IREDO stojí 150 Kč. Anonymní karta je vydávána na počkání, výroba osobní karty trvá 14 dní. Na kontaktním místě IDS IREDO existuje také možnost expresní výroby osobní karty, její cena je v takovém případě 300 Kč a je vyhotovena do 3 pracovních dnů.

S nově vydanou kartou IREDO je pak možné se dostavit na informační kancelář MAD Chrudim v ulici Na Ostrově 177 v Chrudimi a požádat o zrušení čipové karty MAD Chrudim. Cestujícímu bude vyplaceno 70 korun jako dotace na pořízení karty IREDO a vrácen zůstatek neprojeté částky z čipové karty MAD Chrudim. Dotace je vyplácena pouze po předložení karty IREDO s platností do ledna 2030 nebo pozdější, a to na každou kartu IREDO pouze jednou. Dotace na pořízení karty IREDO, nevyužité zůstatky na kartách ARRIVA autobusy a případně také nevyužité části kuponů MAD Chrudim jsou vypláceny v informační kanceláři MAD Chrudim do 30. 9. 2024.

Výměna čipových karet MAD Chrudim se týká i cestujících, kteří používají pouze městské linky, protože současné karty kvůli přechodu na nový odbavovací systém přestanou k 1. 7. 2024 platit.

Pokud potřebujete další informace, navštivte naši informační kancelář v ulici Na Ostrově 177, případně zavolejte na její telefonní linku 469 660 820. K dispozici vám je každý všední den od 7 do 11 hodin a odpoledne od 11:30 do 15:00, ve středu až do 16:00, v pátek jen do druhé odpolední.

Informace o tarifu IREDO, kartě IREDO a e-shop IREDO jsou k dispozici na jeho webu.

V době uzavírky silnice I/17 v ulici Dr. Milady Horákové z důvodu opravy mostu je MAD Chrudim pro cestující zdarma a do konce června se za jízdenky neplatí.

Jízdní řád linky 1 Nový plánek sítě MHD Chrudim v JPG
Jízdní řád linky 2 Nový plánek sítě MHD Chrudim v PDF
Jízdní řád linky 3 Ceník jízdného od 1. července
Jízdní řád linky 4, linka je dočasně mimo provoz  
Jízdní řád linky 5  
Jízdní řád linky 6