Arriva

Začíná cyklistická sezona, nově vás dovezeme třeba do Hostýnských vrchů

Na výšlap s kolem Vás opět odvezeme vlakem i cyklobusem!

Ušetřit energii při šlapání do kopců, vyhnout se frekventovaným silnicím nebo se pohodlně dostat do krásných míst naší republiky. Stejně jako v předchozích letech Vás i letos s kolem dovezeme třeba do Brd, na Drahanskou vrchovinu, do Českého lesa nebo po Šumavě. Letošní novinkou je cyklobus ze Zlína do Hostýnských vrchů. Prozkoumávat krásy naší země je tedy zase o něco jednodušší, protože kolo Vám převezeme i v našem vlaku.

Jako první vyjíždí naše cyklobusové linky v Plzeňském kraji. Jde o linku IDPK 251 Plzeň – Stříbro – Bor – Tachov – Lesná, Stará Knížecí Huť a 523 na trase Plzeň – Šťáhlavy – Spálené Poříčí – Míšov – Rožmitál pod Třemšínem. Postupně v červnu a v červenci vyjedou i všechny ostatní tradiční cyklobusy a ani v letošní sezoně nebudou cyklistům a turistům chybět cyklobusy po Šumavě. Novinkou zdejší letošní zdejsezóny je cyklobus po trase linky 423 Plzeň – Přeštice – Klatovy – Modrava. Další sezonní novinky v Plzeňském kraji potěší výletníky a turisty. V pracovních dnech o prázdninách posílíme spoje z Klatov na Čachrov a Srní. Vyjedou také víkendové spoje z Kralovic a Žihle do Rabštejna nad Střelou a Manětína, které Vás dovezou až k baroknímu klášteru v Mariánské Týnici a výčet zdejších novinek uzavírají nové ranní přímé spoje ze Sušice k parkovišti nedaleko hradu Kašperk. Tato nová spojení ale bohužel nevozí kola.

V letošním roce nezapomínáme ani na možnost dovézt milovníky výletů i do Německa a na Čerchov. Do druhé sezony vyjede v polovině května linkaIDPK 982 na trase Klatovy – Nýrsko – Lam – Bodenmais. A náš modrý autobus bude jezdit na dominantu Chodska k rozhledně Čerchov a šetřit nohy turistům i letos. V provozu bude od 4. června až do konce října o volných dnech na tradiční trase Furth im Wald – Domažlice – Čerchov – Waldmünchen.

Posledního dubna se opět rozjede i náš tradiční cyklobus na Drahanskou vrchovinu na trase z Prostějova do Protivanova. Jezdit bude stejně jako v předchozích letech o víkendech. V půlce června se rozjede i cyklobus v rámci městské dopravy v Příbrami, který zaveze zájemce v nezměněné podobě do Brd.

Novinkou jsou letos cyklobusy ze Zlína do Hostýnských vchů. Od poloviny června vyjede třikrát denně v obou směrech linka Zlín – Troják – Tesák – Bystřice pod Hostýnem s ranními, dopoledními i odpoledními spoji pro celodenní i krátký výšlap. Za přepravu kola zaplatíte ve Zlínském kraji cyklobusem nebo vlakem jen deset korun.

Brdy

Od soboty 18. června jezdí v příbramské městské dopravě cyklobusová linka s označením 5B. Každý víkend až do poloviny září vozí turisty a cyklisty ze Svaté Hory přes autobusové a vlakové nádraží, Březové Hory do Kožičína nebo do Orlova. Odtud pokračuje okružní linka zase zpět až k poutnímu areálu na Svaté Hoře. Odjezdy k brdským lesům jsou cca po 8., 9., 10. a 11. hodině, odpoledne z Kozičína nebo Orlova jedou od 15:15 každou hodinu. Autobus na této lince převeze v cyklodržáku maximálně šest kol. Jízdné je podle tarif MHD Příbram, za kolo se neplatí. Do Příbrami můžete přijet naším rychlíkem na lince R26 od Prahy nebo Písku a po deváté a jedenácté hodině navazuje v zastávce před nádražím tato linka MHD směr brdské lesy. Není potřeba přemýšlet o parkování, protože vás s kolem odvezeme vlakem i autobusem.

Český les, Šumava, Plzeňsko, Německo

Po Plzeňském kraji, Šumavě nebo Českém lese vozíme kola na vybraných spojích v cyklodržácích nebo cyklovlecích. Pohodlně se tak dostanete třeba na Modravu, Kvildu, Přimdu, do Kašperských Hor, projet můžete díky cyklobusům i celé Manětínsko, Sušicko, Tachovsko, Železnorudsko a další místa v kraji. Na linkách platí tarif IDPK a přeprava kola na 240 minut vyjde na 20 Kč, celodenní na 40 Kč. Spoje umožňující přepravu kol jsou označeny jeho symbolem. Stručná pravidla přepravy kol.

  

Drahanská vrchovina, Olomoucko

Cyklobusem můžete vyrazit i z Prostějova na Drahanskou vrchovinu. Vybrané víkendové spoje vozí kola až do konce září a jezdí v rámci autobusových linek 432 Prostějov – Protivanov – Boskovice434 Prostějov – Buková – Protivanov, označeny jsou symbolem kola. Na linkách platí tarif IDSOK, jízdenku s místenkou pro jízdní kolo si můžete koupit na našem webu nebo u řidiče. Spoje přepravující kola jsou označeny jeho symbolem.

Hostýnské Vrchy, Zlínsko

Od 12. června vyjede na svou trasu nový cyklobus Zlín – Troják – Tesák – Bystřice pod Hostýnem a zpět. Pojede o víkendech vždy ráno, dopoledne a odpoledne, o prázdninách pak i v pracovních dnech. Z Trojáku a Tesáku se cyklistům a výletníkům otevřou nejznámější hřebenové trasy v oblasti, z Bystřice je ideální vyrazit na Svatý Hostýn. Cyklobus má kapacitu 20 kol

Šerlich, Orlické hory

Do tisíce metrů nad mořem na Šerlich vás odveze náš cyklobus pod označením 620717 na trase Chrudim - Pardubice - Dobruška - Deštné v Orlických horách, Šerlich. V provozu je o víkendech od soboty 28. května jen do 11. června 2022. Jeho provoz by měl po polovině června zajistit nově vysoutěžený dopravce.

Železné hory, Pardubicko

Pardubice a Chrudim spojuje cyklobus s krásnými místy Železných hor přes Seč, Hlinsko, Litomyšl nebo Nové Hrady do Poličky v rámci linky 555 Pardubice – Hlinsko – Litomyšl – Polička. Víkendové spoje jezdí od 28. května jen do soboty 11. června 2022, pak by měl provoz cyklobusu zajistit nově vysoutěžený dopravce.

Kolo převezeme i vlakem

Kolo je možné přepravit na určeném místě do vyčerpání kapacity také našimi vlaky. V sezoně posilujeme například rychlíky Praha – Tanvald nebo Praha – Rakovník o další vozy, které převezou větší počet kol. Poznáte je podle velkého symbolu kola u nástupních dveří. Ve vlacích platí tarif jednotlivých integrovaných systémů, podle našeho ceníku zaplatíte za přepravu kola 25 Kč. Pokud vyrážíte na cesty jako větší skupina, prosím, dejte nám vědět dostatečně předem a zavolejte naše zákaznické centrum 725 100 725.

Pro vyhledání ideálního spojení můžete využít vyhledavač spojení nebo se podívejte na stránky našich jednotlivých cyklobusů.